Seyahat

İzmir’de Günübirlik Gezilecek Yerler

06 Mart 2023
İçerikler [göster]

Ege’nin incisi İzmir yaz ve kış ayları birbirinden güzel gezilecek yerlerle dolu. İzmir’de günübirlik gezilecek yerler araştırırken şehrin tarihi güzelliklerine olduğu kadar doğal güzelliklerine de zaman ayırmayı ihmal etmeyin. En güzel İzmir günübirlik rotalarını gezmeye, öğrenmeye ve eğlenmeye meraklılar için derledik.

Efes Antik Kenti

Selçuk ilçesi sınırları içerisinde bulunan Efes Antik Kenti ilk durağımız. Kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına dayanan bu Antik Luvi kentine Hititler “Apasa”, Eski Yunanlılar ise “Ephesos” diyordu. İyonya’nın on iki şehrinden biri olan Efes, Roma Cumhuriyeti’nin kontrolüne geçtikten sonra daha da gelişmiş. Günümüzde UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan Efes Antik Kenti; Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar ve İsa Bey Camii gibi yerler ve eserlerle de gözde.

Şirince Köyü

Selçuk ilçesine 8 kilometre uzaklıkta konumlanan Şirince Köyü’ne eskiden “Kırkınca” veya “Çirkince” deniliyordu. İncir üretimiyle ünlü olan Şirince Köyü mübadeleden önce bir Rum kasabası görünümündeydi. Köy, Rumlar’ın ayrılmasıyla bağcılık ve zeytinciliğin yanı sıra şeftali, incir, ceviz ve elma da yetiştirmeye başladı. Maya Takvimi’ne göre dünyanın en güvenli yeri gösterilmesiyle ünlenen Şirince Köyü’nde pansiyona dönüştürülen eski Rum evlerinde konaklamak mümkün.

Pitane Antik Kenti

Dikili ilçesi Çandarlı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Pitane Antik Kenti, İzmir şehir merkezinden 95 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Homeros’un kitaplarında bahsettiği on iki Aiol antik kentten biri olan Pitane Antik Kenti’nde yapılan kazılarda Arkaik Döneme ait heykeller, vazolar, kadehler, ölü külü kapları, mezarlar, seramikler, çömlek, yortan tipi kaplar ve çanaklara rastlanmış. Pitane Antik Kenti’ne gitmek için Aliağa veya Bergama’dan hareket eden otobüsler kullanılabilir.

İzmir Kuş Cenneti

Orman Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan İzmir Kuş Cenneti, İzmir’in Çiğli ilçesindeki Çamaltı Tuzlası’nda yer alıyor. 8.000 hektarlık alanda yaklaşık 205 kuş türünü gözlemleyebileceğiniz İzmir Kuş Cenneti, Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından. Yalı çapkını, pembe kanatlı flamingo, tepeli pelikan, gri ve siyah leyleklere ev sahipliği yapan cenneti her yıl 50.000 civarında kuşun ziyaret ettiği sanılıyor. Kuşların göç yolları üzerindeki İzmir Kuş Cenneti İzmir’in tabiatıyla hemhal olmak isteyenleri ağırlıyor.

Homeros Vadisi

Bornova’nın merkezi ile Kayadibi arasında uzanmakta olan Bornova Çayı’nın yatağındaki bir vadide yaşadığı efsane edilen Homeros’un adıyla anılan Homeros Vadisi bir rekreasyon alanı. Homeros’un yaşadığı rivayet edilen mağara civarına yaptırılan 18 yapay gölet ve dikilen 70 bine yakın bitki Homeros Vadisi’ni daha da güzelleştirmiş. 54 ailede 182 endemik bitki ve 103 kuş türünü de kucaklayan vadiye; köy otobüsleri, dolmuşlar, taksi veya özel aracınızla da gidebilirsiniz.

Çeşme

İzmir’e İyonya’dan kalan on iki koloniden biri olan Çeşme’nin tarihi ve doğal güzellikleri anlatmakla bitmez. Giritliler tarafından da kurulduğu rivayet edilen ilçe, zamanla Ege Denizi’yle çevrili olmasının avantajıyla gözde bir tatil beldesi haline gelmiş. II. Beyazıt’ın yaptırdığı Çeşme Kalesi günümüzde müze olarak gezilebiliyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı Kervansaray ise Osmanlı Mimarisi’nin önemli bir örneği… Tarihi ile Dalyanköy ve beyaz kumlu plajlarıyla Ilıca Çeşme’nin vazgeçilmez gezi noktaları arasında.

Urla

Eski İyon keti Klazomenai’nin harabelerini gezebileceğiniz Urla’da her yıl çeşitli festivaller düzenleniyor. Bahar aylarında Urla Mutfağı’nı tanıtmak için düzenlenen Enginar Festivali ve Mart Dokuzu Ot Bayramı gidenlerin ağızlarını tatlandırıyor. Tiyatrosu ve çiçekçilikle öne çıkan Bademler Mahallesi ve turizm açısından öne çıkan Barbaros, Özbek, Gülbahçe ve Balıklıova Mahalleleri de gezenlerden tam puan alıyor. İzmir’den Urla’ya gitmek için ESHOT’u kullanmak mümkün.

Seferihisar

3000 senelik bir yerleşim yeri olan Seferihisar’ı Giritliler’in kurduğu sanılıyor. 1884’te ilçe olan Seferihisar, İzmir il merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Teos Antik Kenti, Sığacık Kaleiçi, Sığacık Kalesi, Sığacık Pazarı, Teos Marina, Doğa Okulu, Akkum Plajı, Akvaryum Plajı ve Akarca Halk Plajı gezilmesi gereken başlıca yerler. Mandalinası ile ünlü olan Seferihisar’da her yıl Mandalina Festivali düzenleniyor. Şenlikler ve konserlerle hareketlenen festivali eylül-kasım ayları arasında izleyebilirsiniz.

Tire

Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Helen, Roma, Bizans, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti Dönemleri’nde önemli bir merkez olan Tire’nin ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmiyor. “Yeşil Tire” adıyla anılan yerleşim bölgesinde de Akdeniz İklimi’nin etkisiyle ılıman bir hava hakim. Bölgedeki tek müze olan Tire Kent Müzesi’nde etnografik eserler ve çeşitli malzemeler sergilenir. 50 civarındaki tarihi camiye sahip Tire’nin; Tire Şiş Köftesi, Tire Yoğurdu ve Kuyu Kebabı ünlü.

Gölcük Yaylası

Ödemiş’e bağlı olan Gölcük Yaylası, Bozdağlar üzerindeki konumuyla keyifli bir yayla deneyimi sunuyor. 900 rakımdaki Gölcük Yaylası İzmir merkezden 9-10 derece daha serin ve ferah atmosferiyle yazın sıcağından kaçanların uğrak noktalarından biri. Gölcük Yaylası’na giden iki rota bulunuyor. Eğer Torbalı rotasını tercih ederseniz Ödemiş’te köfte ekmek yeme şansınız da oluyor. Kış sezonunda ulaşımda zorlanabileceğiniz Gölcük Yaylası’nı yaz aylarında görmenizi öneririz. 

Bozdağ Kayak Merkezi

“Kışın tadını İzmir’de çıkarmak istiyorum!” diyorsanız Bozdağ Kayak Merkezi’ne yolunuz düşmeli. Ödemiş’in Bozdağ Köyü’nde bulunan ve İzmir’e 110 kilometre uzaklıktaki Bozdağ Kayak Merkezi’nde sezon aralık ayında açılıyor ve mart ayına kadar sürüyor. Bozdağ Kayak Merkezi’nde kar kalınlığı 80-120 santim arasında değişiyor. Dağın kuzey yamacı Alp Disiplini kayak yapmak isteyenler için ideal bir ortam sunuyor. Üç mekanik tesisi bulunan Bozdağ Kayak Merkezi’ndeki pistlerin uzunluğu 3000 metre civarında.

Kategoriler: Seyahat