Seyahat

İstanbul Seyahat Rehberi

06 Mart 2023
İçerikler [göster]

Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul binlerce yıldır göç almaya devam ediyor. İktisadi büyüklük olarak dünyada 34. sırada yer alan şehir, nüfusuyla Avrupa’da birinci, dünyada ise altıncı sırada bulunuyor. Marmara kıyısı, Boğaziçi ve Haliç’i çevreleyecek şekilde kurulan İstanbul kıtalararası bir şehir. Avrupa ve Asya’yı birbirine yaklaştıran şehrin Asya tarafındaki kısmına Anadolu, Avrupa tarafındaki kısmına ise Avrupa Yakası deniyor. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü bu iki kıtayı daha da yakınlaştırıyor.

İstanbul şehri doğal güzellikleriyle olduğu kadar tarihi eserleriyle de revaçta. Roma, Bizans, Latin, Osmanlı İmparatorlukları ve Türkiye Cumhuriyeti Dönemi’nde inşa edilen eserler İstanbul’un doğal güzelliğini daha da artırıyor. Başkentlik vasfını kaybetmiş olmasına rağmen şehir Türkiye’nin kültür, sanayi, ticaret, turizm, ulaşım, eğitim ve sanat merkezi olmayı sürdürüyor. İstanbul’da yapılan arkeolojik kazılarda ilk insan izlerinin 400.000 yıl öncesine dayandığı bulundu. Bu da şehrin köklü tarihinin bir başka kanıtı olarak karşımıza çıkıyor.

İstanbul’un geçmişi tarih öncesi çağlar, kuruluş dönemi ve Byzantion Dönemi, Konstantinopolis Dönemi, Konstantiniyye Dönemi ve İstanbul Dönemi olmak üzere beş dönemde inceleniyor. Yarımburgaz Mağarası’nda yapılan kazılarda tarih öncesi çağlarda insan kültürüne ait ilk izler bulundu. Yenikapı’da Cilalı Taş Devri, Fikirtepe’de ise Bakır Çağı’ndan kalıntılar gün yüzüne çıktı. Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu Dönemleri’nden kalan eserler ise günümüzde müzelerde ve halka açık yerlerde sergilenmeye devam ediyor.

İstanbul’da Gezilecek Yerler Nerededir?

İstanbul’da gezilecek yerler Avrupa Yakası’nda yoğunlaşıyor. Özellikle Sultanahmet Bölgesi İstanbul turu yapmak isteyenler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Ayasofya Camii, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Camii ve Meydanı, İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Aya İrini Kilisesi en çok ziyaretçi çeken Sultanahmet noktalarından bazıları… Bölgedeki Gülhane Parkı ağaçlar arasında dinlenmek için tercih edilebilir.

Beyoğlu’na baktığımızda Galata Kulesi, İstiklal Caddesi, Atatürk Kültür Merkezi ve Gezi Parkı’nın hareketliliğine şahit oluruz. Özellikle İstiklal Caddesi yaz veya kış demeden yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor ve şehrin en kalabalık caddesi olma özelliğini hiç kaybetmiyor. Beyoğlu’ndaki Pera Müzesi de Türk Sanatı’yla ilgilenenlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir başka nokta.

Beşiktaş semti Boğaz boyunca uzanan bir semt… Semtte özellikle Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı ve Çırağan Sarayı büyük ilgi topluyor. Ortaköy, Arnavutköy ve Bebek gibi kıyı şeridindeki bölgeler ise hem şehrin yerel halkı hem de yabancı turistler arasında oldukça popüler. Yıldız Korusu’na yolu düşenler için Malta Köşkü’nde dinlenmek ve sincapları seyretmek ayrı bir keyif.

Anadolu Yakası’nda gezinmek için doğal alanlar ilk göze çarpan yerler arasında. Polonezköy Tabiat Parkı, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, manzarasına doyamayacağınız Çamlıca Tepesi, Anadolu Kavağı, Mihrabat Korusu, Gözdağı Korusu, Ağva, Şile, Dragos Tepesi ve Anadolu Yakası’na bağlı olan Prens Adaları (Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada) her mevsim bambaşka güzellikler vaat ediyor.

İstanbul’un çeşitli semtlere dağılan müzelerse dört mevsim ve yılın büyük çoğunluğunda gezilebiliyor. Deniz Müzesi, Miniatürk, Rahmi Koç Müzesi, Masumiyet Müzesi, Panorama 1453 Tarih Müzesi, Yedikule Zindanları, Hababam Sınıfı Müzesi (Adile Sultan Sarayı), Beylerbeyi Sarayı, Sakıp Sabancı Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve İstanbul Oyuncak Müzesi tarih meraklılarının ilgisini çekiyor.

İstanbul’da gezilecek yerler listesi o kadar kalabalık ki… Örneğin; Fenerbahçe Parkı’ndan, Pierre Loti Tepesi’nden, Yeni Camii’den, Süleymaniye Külliyesi’nden, Balat’tan, Kız Kulesi’nden, Kapalıçarşı’dan, Mısır Çarşısı’ndan, Eminönü’nden, Fatih Camii’nden, Ahrida Sinagogu’ndan, Eyüp Sultan Camii’nden, Emirgan Korusu’ndan, Atatürk Arboretumu’ndan, Belgrad Ormanı’ndan, Maçka Demokrasi Parkı’ndan, Nişantaşı’ndan, Garipçe’den, Caddebostan ve Moda Sahili’nden bahsetmeden geçmek zorunda kalacağız.

İstanbul’da Ulaşım Nasıl Sağlanır?

İstanbul konumu nedeniyle hem kara hem deniz hem de hava ulaşımına uygun. İstanbul’un iki yakasını bir araya getiren 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü şehrin trafiğinin rahatlamasını da sağlıyor. Şehirde kent içi ulaşım; otobüs, metrobüs, dolmuş, taksi, teleferik, vapur ve raylı sistemlerle (metro, füniküler, tramvay, banliyö) sağlanıyor. Kente dışarıdan ulaşmak içinse; uçak, deniz otobüsü, tren veya otobüs kullanılıyor.

İstanbul’a hava yoluyla avantajlı fırsatlarla ulaşmak için En indirimli İstanbul uçak bileti alınabilir. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı şehre uçak ile ulaşmayı kolaylaştırıyor. İstanbul’a denizden ulaşmak için ise Bursa’dan seferler düzenleyen İstanbul Deniz Otobüsleri, Bursa Deniz Otobüsleri ve Turyol kullanılabilir.

İstanbul’da Ne Yenir?

İstanbul sokaklarında tarihe yolculuk yapmışken damak tatlandıran lezzetlerine uğramadan olmaz. Süleymaniye’de kuru fasulye, Boğaz’da balık, Sarıyer Börekçisi’nde kıymalı börek. Çengelköy Börekçisi’nde su böreği, Sultanahmet Köftecisi’nde köfte ve piyaz, Çiçek Pasajı’nda kokoreç ve midye, Eminönü’nde balık ekmek, Vefa Bozacısı’nda boza, Ortaköy’de kumpir, Mısır Çarşısı’nda lokum, Sütlüce’de uykuluk, Kanlıca’da Kanlıca Yoğurdu, Beyoğlu’nda profiterol ve çikolata yemeden ve Pierre Loti’de kahve içmeden memleketinize dönmeyin.

İstanbul’da Nerede Alışveriş Yapılır?

Eminönü, Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı geleneksel ürünler arasında popüler olmaya devam ediyor. Şehrin modern yüzünü temsil eden alışveriş merkezlerine ise neredeyse İstanbul’un her yanında rastlamak mümkün… İstinye Park, Akmerkez, Forum İstanbul, Kanyon, Aqua Florya Alışveriş Merkezi, Viaport Outlet, Zorlu Center, Mall of İstanbul, Vialand, Olivium Outlet Center, Capacity Alışveriş Merkezi, Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi ilk akla gelen en popüler alışveriş noktalarından bazıları… Ayrıca Nişantaşı, İstiklal Caddesi ve Bağdat Caddesi de alışveriş tutkunlarının sıklıkla ziyaret ettiği alışveriş noktaları arasında.

Kategoriler: Seyahat