Seyahat

İzmir Seyahat Rehberi

06 Mart 2023
İçerikler [göster]

Türkiye’nin nüfus bakımından en kalabalık üçüncü şehri olan İzmir; tarihi, ekonomisi ve sosyo-kültürel önemi ile de biliniyor. Türkiye’nin en büyük yedinci limanına sahip olan şehrin yüzölçümü onu ülkenin yirmi üçüncü büyük ili yapıyor. Bir körfezin başında yer alan İzmir; Ege Denizi, Ege Adaları, Manisa, Aydın ve Balıkesir ile çevrili.

İzmir’e bir zamanlar “Smyrna” deniyordu. M.Ö. 1050 civarında İyonlar’ın bölgeye yerleşmesi ile şehirdeki medeniyetin sürülmesi başladı. Günümüzde İzmir sınırları içinde kalan; Teos, Phokaia, Kolophon, Ephesos, Lebedos, Erythrae ve Klazomenai’nin M.Ö. 1000 dolaylarında Akalar tarafından kurulmasıyla bölgedeki hareketlilik arttı.

İyonlar ve Akalar’dan sonra bölgeye Lidyalılar ve Persler hakim oldu. Hellenistik Dönem ve Roma İmparatorluğu Dönemi’nin ardından kıyı şeridi Rodos Şövalyeleri tarafından ele geçirildi. II. Murat, 1424 tarihinde şehri Osmanlı İmparatorluğu topraklarına kattı. Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde önemli bir liman şehri haline gelen İzmir, günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli turistik yerleşim yerlerinden biri.

Akdeniz İklimi’nin hakim olduğu şehirde yaz mevsimi sıcak ve kurak, kış mevsimi ise ılık ve yağışlı geçiyor. Kar yağışı çok nadir görülüyor. Yıllık deniz sıcaklığı 18,5 derece civarında seyir ediyor. Yaz tatili için en uygun konumlardan birini sunan şehre gitmek için en ideal zaman mayıs ve eylül ayları arası.

İzmir’de Gezilecek Yerler Nerededir?

Anadolu’nun en eski yerleşim bölgelerinden biri olan İzmir’de tarihi veya doğal güzellik arayanlar için yok yok! Örneğin her yıl binlerce turist çeken ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Efes Antik Kenti en önemli turistik noktalardan biri. Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi ve Meryem Ana Evi de Efes Antik Kenti gibi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan önemli turistik noktalardan. Yedi Uyurlar Mağarası da Efes Antik Kenti yakınlarında bulunuyor.

İzmir merkezine doğru hareketlendiğimizde bizi tarihe ettikleri tanıklıkları ile; Agora Ören Yeri, Kadifekale, İzmir Saat Kulesi, Kemeraltı Çarşısı, İzmir Arkeoloji Müzesi, Atatürk Evi Müzesi, Arkas Sanat Merkezi, Efes Antik Müzesi, Salepçioğlu Camii, Yalı Camii, Dünya Barış Anıtı, İzmir Atatürk Anıtı, İlk Kurşun Anıtı, İzmir Resim ve Heykel Müzesi, Ahmet Piriştina Kent Arşivi, Türkan Saylan Kültür Merkezi ve Gündoğdu Meydanı karşılıyor.

İzmir’in sadece tarihi değil doğal güzellikleri de yazmakla bitmez. Nif Dağı, Kurudere Kanyonu, Ödemiş Gölcük Yaylası, Spil Dağı Milli Parkı, Değirmendere Şelalesi, Gümüldür, Kargacık Koyu, Özdere, Kalemlik, Balçova Terapi Ormanı, Kalem Adası, Nebiler Şelalesi, Killik Koyu, Karantina Adası, Yassıca Ada, Bodrum Koyu, Mimoza Koyu, Siren Kayalıkları, Sazlıca Plajı, Yeni Foça, Pırlanta Plajı, Altınkum Plajı, Aya Yorgi Koyu, Urla, Karaburun Yarımadası, Mordoğan, Delikli Koy, Karagöl Tabiat Parkı, İzmir Kuş Cenneti, Homeros Vadisi, Çeşme, Alaçatı ve Ilıca Plajı ilk akla gelen tabii güzelliklerden…

Maya Takvimi’ne göre dünyanın en güvenli iki yerinden biri olan Şirince Köyü’ne ayrı bir paragraf açmadan olmaz. Eski adı “Kırkınca” olan köye Rumlar “Kirkince” diyormuş. Zamanla bu isim Şirince’ye dönüşmüş. Hodri Meydan Tepe, St. John Baptist Kilisesi, Tiyatro Medresesi, Nesin Matematik Köyü, Aziz Dimitrios Kilisesi, KEY Müzesi Torbalı ve

Efes Antik Kenti gibi doğal ve güncel gezilecek yerler de sunan Şirince Köyü’ne İzmir uçak bileti alarak kolayca ulaşabilirsiniz. Köye yolunuz düşerse; soğuk algınlığına iyi gelen Mürver Şurubu’nu tatmalı, taş evlerde konaklamalı, kumda kahvenin tadına bakmalı ve Şirince Köyü’nün o muntazam sokaklarında turlamalısınız.

İzmir’de Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Türkiye’nin kıyıya limanı olan her şehri gibi İzmir’e de su yoluyla ulaşmak çok kolay. En indirimli İzmir uçak bileti alanlar ise Adnan Menderes Havalimanı sayesinde şehre daha hızlı ulaşıyor. İzmir’e ulaşmak için demir yollarını veya otobüsü tercih edenler olduğu gibi özel araçla ulaşmakta oldukça revaçta. Şehir içi ulaşım içinse belediye otobüsleri, metro, tramvay, banliyö seferleri, vapurlar ve taksiler her daim hizmetinizde.

İzmir’de Ne Yenir?

Rafine bir mutfak kültürü olmayan İzmir Mutfağı’nda Osmanlı, Musevi, Rum ve Ermeni Mutfakları’ndan örnekleri de görmek mümkün. Zeytinyağlı yemekler ve mezeler İzmir Mutfağı’nın olmazsa olmazları arasında. Deniz börülcesi, ısırgan otu, arapsaçı, cibez otu ve ıspanaktan yapılan salatalara her mekanda rastlanabilir. Etli Ekmek Dolması, İzmir Köfte, Boyoz, Patlıcanlı Silkme, Sütlü Dilbalığı, İzmir Lokması, İzmir Bombası, Zeytinyağlı Deniz Börülcesi, İzmir Kumrusu, Midye Dolması ve Yanık Mantı İzmir Mutfağı’nı merak edenlerin ilk tattığı lezzetlerden.

İzmir’de Nerede Alışveriş Yapılır?

Tarihi bir alışveriş deneyimi için ilk önerimiz; 1600’lü yıllarda kurulan Kemeraltı Çarşısı. Kemeraltı Çarşısı’nda A’dan Z’ye ihtiyaç duyabileceğiniz her ürüne rastlayabilirsiniz. Pazar alışverişinden hoşlananlar için önerimiz; Bostanlı Pazarı. Sadece Çarşamba günleri açık olan pazarda aradığınız her türlü giyecek eşyasına uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz. Modern alışveriş merkezlerini tercih ediyorsanız; Selway Outlet Park, Mango Outlet, Mavi Bahçe AVM, Forum Bornova, Diesel Factory Outlet, Agora AVM, Park Bornova Outlet Center, Optimum Alışveriş ve Eğlence Merkezi veya açık havada bir alışveriş deneyimi arıyorsanız Karşıyaka Çarşısı’nı gezmenizi öneririz.

Kategoriler: Seyahat